Ekonomi

Yerli baz istasyonu hakkında GSM firmalarına soru

Depremin acılı şeklinde yaşanan bağlantı kopukluklarının yankıları devam ediyor.

Deprem sırasında kopan bağlantının nedenlerine odaklanan kamuoyu, GSM şirketlerinin bu süreçteki eksikliklerini tartıştı. Bu süreçte eksik ve atıl yatırımlardan yetersiz afet yönetimine kadar pek çok konu masaya yatırıldı. Bu konuların detaylarına girildiğinde birçok soru işareti ortaya çıktı.

Bu soru işaretlerinden biri de GSM şirketlerinin yerli milli baz istasyonu kullanımına yaklaşımı oldu. Bloomberg HT için GSM firmalarının depremdeki hatalarını inceleyen uzmanlar, “Frekans bandı işletmeyen ama baz istasyonu üretebilen bir Türk firması var. GSM firmaları ULAK ile iş birliğine nasıl bakıyor? Daha yoğun bir iş birliği olacak mı? gelecekte?” soru işaretlerini vurguladı.

Yerli baz istasyonu projesi ilk ortaya çıktığında değerli bir potansiyel sunuyordu. Projenin teknolojik gelişimi için değerli çalışmalar yapıldı. Proje ile telekomünikasyon sektöründe 4.5G teknolojisi ile Türkiye’nin dünyaya açılması amaçlandı.

Ancak projenin ortaklık yapısı, firmaların projeden uzaklaşmasına neden olacak düzeydeydi. Ancak proje 5G’nin ana gündem olduğu telekomünikasyon ortamında 4.5G teknolojisinde zaman kaybetti.

Projenin geçmişine bakıldığında GSM şirketlerinin projeye yeterince destek vermediği görüldü.

Netaş, Aselsan BTK, SSM ve operatörlerin bir araya geldiği Barselona Mobil Dünya Kongresi’nde 27 Şubat 2017’de düzenlenen imza töreninde Türkiye’nin milli 4.5G projesinin ilk siparişleri hayata geçirildi.

Burada Türkiye’de faaliyet gösteren 3 operatörden 250’şer adet ile ilk siparişlerin alındığı belirtildi.

Türk Telekom’un 2021 faaliyet raporuna göre 2021 yılsonu itibarıyla 478 baz istasyonu ULAK’ta hizmet veriyor. Turkcell’in yıllık raporunda ise yerli baz istasyonuna ilişkin somut bir veriye yer verilmedi.

aginhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu